2017. április 4.-én a magyarországi parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely lehetőséget teremt arra, hogy a szakértők által is Magyarország legjobb egyetemének tartott CEU működése ellehetetlenüljön. A meglepő ebben az, hogy jogszerűen, demokratikusan működő országban egy törvényjavaslatot komoly vita, hatástanulmányok és főként az érdekelt féllel vagy felekkel lefolytatott vita előzi meg. Sajnálatosan ez a törvényjavaslat egy hete még nem is létezett. A magyar kormány nem egyeztetett a CEU vezetésével sem. Erre az ATV-nek adott interjúban azt nyilatkozta Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára, hogy azért nem volt egyeztetés, mert nem volt rá idő.

Résztvevők már a helyszínen megfogalmazták, hogy a legborzalmasabb diktatúrák jellemzője. Sokan voltak a tüntetésen, ez egy jelentős megmozdulás volt. Sokan fogalmazták meg azt is, hogy borzalmas, sőt felháborító, hogy jogszabályt lehet alkotni egy hét alatt ráadásul úgy, hogy egy demokratikusnak mondott ország Soros György ellenes mániában szenvedő miniszterelnöke mindent megtehet, még azt is, hogy saját pártjának tagjait – a KDNP nem az és nem is volt önálló párt, hanem A Fidesz bábja – is felhasználja!

Sajnálatosan a kormánytagok között egy olyan ember sincs, aki azt mondta volna, hogy ezt ne miniszterelnök úr, mi nem önmagunkért, nem saját pártunk tagjaiért, hanem Magyarországért, minden magyar emberekért vagyunk? Megjelentek lejárató cikkek a CEU-ról, de a CEU vezetése tételesen cáfolta ezeket. Nyilvánvaló cél a CEU-val összefüggésben a hangulat keltés volt.

A tüntetés a Nádor utcában kezdődött, majd a több ezres tömeg átvonult a Parlamenthez. Sajnálatosan volt lökdösődés, dulakodás, ezt a sajnálatosan jelen kormány regnálása alatti tüntetések során már megtapasztalhattuk, nyílván az ellentüntetők által provokáltak voltak. A Kossuth térre ment tömeg hatalmas mennyiségű rendőrrel találkozhatott! A rendőrök, a résztvevők tájékoztatása alapján, folyamatosan megjegyzéseket tettek, gyakran kulturálatlan módon szólították fel az embereket. A tömeg, tekintettel a kormányzat EU ellenes tevékenységére, melynek ez a CEU-s meglehetősen furcsa törvény elfogadása is része, azt követelték, hogy legyen a Parlamentre egy EU-zászló kifüggesztve. Ezt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő meg is tette, a parlament egyik ablakába kitette az EU-s zászlót.

Ezt követően a tüntetők közé ment. Egyértelműen és vitathatatlanul látszott, hogy a tüntetők nem az ellenzéki pártokhoz kötődően tüntetnek, hanem a saját véleményük, meglátásuk alapján!

A nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozott a magyar tüntetéssel. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung írt arról, hogy a CEU nemzetközi szinten az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. Furcsállotta, hogy Orbán Viktor Sorossal szembeni ellenérzése ilyen törvényt eredményezhet. A magyar származású az USA-ban élő üzletembert a kormány “ellenségnek” tekinti és világosan látják, hogy az új törvény a CEU ellen irányul. 2017.04.05-ei hídlezárásokat pedig a BRFK vezetője megtiltotta.

És a rendőrség rá tudott tenni még egy lapáttal. Sajtó információk szerint a CEU-n tanuló egyik külföldi diáklányt keresett fel a rendőrség, valamint az egyik magyar szervező lakásánál is megjelentek. Az Index arról írt, hogy a külföldi lány lakásába a tüntetés másnapján, nem sokkal éjfél előtt csöngetett be egy egyenruhás rendőr. A lakásába ment, igazoltatta, körbenézett és végigtapogatta a falat.

A sajtó megkereste az ügyben a rendőrséget, kíváncsian várjuk a választ.