Meglehetősen furcsának, de a leghatározottabban igaznak gondoljuk, hogy azokról a kérdésekről őszintén kell véleményt nyilvánítani, mely a legtöbbünket foglalkoztatja, sőt, legtöbbünk gondolkozásával köszönőviszonyban sem lévő, semmiből előrángatott személyek fröcsögő megfogalmazásait próbálják ránk erőltetni!

Beszéljünk róla! Sajnos nem mindegyikünket áldott meg az isten olyan diszpozicionális tényezővel, mint az ékesszólás képessége, vagy a részigazságokat tényként tálaló szóművész közszereplők “varázsereje!”

Akkor mi is van? Ne beszéljünk róla? Ne szóljunk senkinek, hogy valami nem stimmel? Vagy ne szisszenjünk fel, hogy úgy látjuk az irány nem jó, hogy úgy látjuk, hogy távolodunk a civilizált Európától? Vagy mélységesen elítéljük ezt az érthetetlen és abszolút indokolatlan magyarkodást? Honnan veszi a bátorságot bárki, hogy a hatalom erejével sajátítson ki történelmi jelképeket és ezeket pártjelképpé vagy politikai jelképpé degradálja? Vagy önmagát nagyobb magyarnak képzelje bárkinél! Mi úgy gondoljuk, hogy nem az a nagyobb magyar aki hangosabb, aki saját elképzelését úgy akarja másra erőltetni, hogy közben ezekkel a történelmi jelképekkel veszi magát körbe, vagy a faji diszkrimináció felé konvergál! E sorok írója mindösszesen csak véleményét szeretné elmondani, gondolatait szeretné megosztani mindenkivel, akit érdekel. Persze visszautalok megfogalmazásom elejére és azt kell mondanom, hogy nem is szükséges mondani semmit és nem is kell ékesszólóan fogalmazni. Elég a csend, döbbent csend. Ezt a miniszterelnöki szónoklatot, melyet a magyar nagykövetek értekezletén tartott, nem tudjuk kommentálni, csak döbbenten hallgatunk. Mindenki gondoljon amit csak akar.

A beszéd egy része……

“A magyar diplomáciának arra kell felkészülnie, hogy az euróválság a következő években is meghatározó eleme marad az európai politikának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a magyar külképviseletek vezetőinek éves értekezletén. A kormányfő szerint jelenleg semmilyen jel nem utal arra, hogy „a Nyugat-Európa által felhalmozott válságtömeg” kezelése rövidtávon megoldható, és egy-két éven belül megszületne egy új európai politikai és gazdasági rendszer.

A miniszterelnök kritikusan emlegette azt a dokumentumot, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke készített az EU jövőjéről. Úgy fogalmazott: ez tipikusan az a hozzáállás, hogy ha nem tudják megoldani a problémát, akkor inkább a holdutazásról kezdenek beszélni. Az igazi problémáról – arról, hogy a német gazdaság versenyképessége messze meghaladja a vele azonos pénzt használókét – egyáltalán nem szól ez a dokumentum.

Orbán szerint a pénzügyi válság mellett reálgazdasági válság és vezetési válság is kialakult, a politikai vezetők időhorizontja ugyanis rövid – hiszen négyévente választás van -, a válság viszont lassan történelmi léptékkel értelmezhető. A kormányfő azt mondta: ez nem a demokrácia kritikája, csak jelezni szeretné, hogy van egy „beépített probléma” a rendszerben, ami nem segíti a válságkezelést…”

Hát azért nem teljesen tudom megállni szó nélkül! Annyi tör belőlem elő, hogy “ej” sőt “ej-haj”! Ha annyira látjuk a problémát, annyira tudjuk a megoldást, miért nem áruljuk el?

Persze, a mi okos és tévedhetetlen “vezérünk” nem árulja csak úgy el a titkot, gebedjen meg az sok ostoba “európavezér”! Vagy mégse? A beszéd egy általánosságokat megfogalmazó hablagy? Az idő kedves olvasó, az idő bebizonyítja!