2015. MÁRCIUS 1. SPANYOL CIVILSZERVEZETI TALÁLKOZÓ

A spanyolországi Asociación de Retiro egyesület meghívására Madridba utaztunk 2015. március 1.-jén. A meghívóban név szerint hívták elnökünket és partnerét egy civil szervezeti megbeszélésre, egy baráti találkozóra, egy kötetlen megbeszélésre. A Liszt Ferenc Repülőtérről indult a gép vasárnap korán reggel. Repülőjegy a német Lufthansa légitársaság repülőjére szólt. Az első állomás München volt, ahol át kellett szállni a Lufthansa másik gépére. Münchenben az átszállás könnyen és közvetlenül történt, bár a repülő kicsit késve indult. Problémamentesen érkeztünk Madridba, ahol jó idő volt sütött a nap és 20 °C volt.

Madridban a Hostal Abadia szállodában kaptunk egy szobát. A szobában szerencsére volt wi-fi hálózat is, így tudtunk kommunikálni az Interneten is. Madridban egyébként 21 kerület van, a kerületek negyedekből állnak.

Vendéglátóink által biztosított Seat Ibiza autóval haladtunk. Előtte részletes tájékoztatást adtak arról, hogy Spanyolország autópályái kiváló minőségűek 2-2 sávosak. Egyes szakaszaik fizetősek. Elmondták azt is, hogy lakott területen 50 km/h, azon kívül 90 km/h sebességgel, autópályán pedig 120 km/h a megengedett. A spanyol jogszabályok minimális, 0,5 g/l mennyiségű alkoholt engedélyeznek

Ellátogattunk Zaragozába, ahol a helyiek elmondása szerint kb. egy évtizede ez a legborzalmasabb árvíz. 1.500 embert kellett kitelepíteni. Aragónia és Navarra kormányai professzionális módon hajtották ezt végre, az evakuációs terv alapján. Az Ebro folyó szakítottá át, a hatalmas esőzések miatt a gátat és ez okozta a katasztrófát. Két falu, Boquiñeni és Pradilla lakosait kellett kitelepíteni, mert fennállt a veszélye annak, hogy a gát újabb szakasza szakad át. Az árvíz egyébként 200.000 hektár területet öntött el, de itt szerencsére nem történt személyi sérülés. Az általunk tapasztaltak szerint a munka szervezetten professzionális módon folyt.

Madridban az Igazságügy Minisztérium épülete előtt volt a találkozó és utána kezdődött a megbeszélés. Több személy, mint később kiderült civil szervezeti vezetők ültek az előadóteremben és megkezdődött a beszélgetés. Tolmácsgép segített a kommunikációban. Elnökünk részletes tájékoztatást adott a velünk történtekről, volt sok kérdés is, mely főként az okokat kereste. Elmondta elnökünk a visszaható hatályú jogfosztást és Strasbourgi ECHR (EJEB) döntés részleteit is. A résztvevők egyöntetűen a vonatkozásban foglaltak állást, hogy ez borzalmas, ilyet nem tehet egy EU kormány sem!

Később nevezetességeket és érdekességeket is mutattak, így láttunk katalán népviseletbe öltözött zenészeket és táncosokat is, akik felvonultak Madrid utcáin és nagyon kellemes zenével és tánccal szórakoztatták a nézelődőket. Nagyon szórakoztató volt az előadás és a látvány fantasztikus volt.

Vendéglátóink megmutatták a Palacio Real palotát, melyet V. Fülöp király építtetett, melyet a jelenlegi uralkodópár is használ.

Láthattuk a Museo del Prado-t is, ahol XV.-XVII. századi udvari festészet alkotásait állítják ki, a San Nicolas de los Servitas templomot, melynek a harangtornya a 12.században épült, a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostort, mely a 16. században épült.

Érdekes látvány volt a Parque del Buen Retiro, mely magyar jelentése “a kellemes visszavonulás” Madrid egyik legnagyobb parkja. A park a XIX. sz. végéig az Angol monarchiához tartozott. Láűthattuk a Santiago Bernabéu stadiont is Madridban. Építése 1944.-ben kezdődött. Eredeti neve Estadio Chamartín volt. Mostani nevét 1955. január 4-én kapta a Real Madridtól az akkori elnök, Santiago Bernabéu tiszteletére. A stadion befogadóképessége 80.400 fő. Elmentünk az ugynevezett 103 övezetbe is, ahol azon túl, hogy folyamatosan beszélgettünk, ettünk is az étteremben. Az étel nagyon finom és ízletes volt. Sok és kényelmes parkolóhely is található itt. Az árak olcsóak, megkockáztatom kijelenteni, hogy kedvezőbbek mint Magyarországon! A hely csendes és nyugodt, kényelmesen tudtunk beszélgetni is. Vendéglátóink egy kis történelmi áttekintést adtak arról, hogy Spanyolország 1982-ben lett a NATO tagja, 1986-ban a tagságot népszavazás útján is megerősítették. 1988-ban az Egyesült Államok kivonta légierőit a Torrejónban található támaszpontról.

Összességében a 2015. márciusi spanyol meghívásunk eredményesen zárult. Úgy fogalmazhatjuk meg a találkozó lényegét, hogy egy új útra léptünk, mely az Európai Unión belüli barátkozás, ismerkedés új útja. Spanyol barátaink nem ismerték minden részletét a velünk történteknek. Részletes tájékoztatást adtak többek között arról, hogy Spanyolországnak 54 EP képviselője van, mely elég jelentős. Amennyiben sikerül megnyerni őket, nagyon sokat segíthetnek céljaink elérésében! Ebben folyamatos lobby tevékenységet vállaltak, melyet folyamatosan végeznek!