Szabó Tímea a PM azaz a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke országgyűlési képviselő, 2017.05.18.-i keltezéssel egy módosító javaslatotot nyújtott be Kövér Lászlónak az országgyűlés elnökének.

Ezen 10 oldalas javaslat, mely Magyarország 2018. évi központi költségvetésének módosításáról szól, tartalmazza többek között azt, hogy

(az eredeti javaslatot szó szerint idézzük)

XX. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA
21 Központi kezelésű előirányzatok
1 Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap
2 Korhatár alatti ellátások
1 Szolgálati járandóság [74 700,0] 36 700,0 /-38 000,0 m. kiadás/

Szabó Tímea ezen javaslata több módon értelmezhető. A KNOÉ elnöke konzultált az egyesületünk céljait, törekvéseit támogató Kónya Péter országgyülési képviselővel, aki megkísérelte elérni telefonon Szabó Tímeát, de ez sajnos nem vezetett eredményre. Ennek természetesen oka lehet, hogy ez a kapcsolatfelvételi kísérlet hétvégén történt, úgyhogy hétköznap, illetve a parlamentben Kónya Péter tovább próbálkozik.

Kónya Péterrel folytatott hosszas konzultáció eredményeként első körben Péter véleménye az elfogadható, mert nem kizárt, hogy Szabó Tímea az alapjövedelem vonatkozásában javasolt átcsoportosítást. E szerint az alapjövedelem járna a szolgálati járandóságosoknak is, így már csak a különbözetet kellene a költségvetés adott fejezetéből finanszírozni. Ez nem jelentené a csökkentést! Természetesen a részleteket tisztázzuk és tájékoztatást adunk.

Szabó Timea a sok megkeresésre végül is e-mail formájában reagált. Leírta, hogy a valóság az, hogy az alapjövedelem bevezetésével minden 50 ezer forint alatti ellátási forma kivezetésre kerül, de ez nem jelenti azt, hogy bárki is rosszabbul járna. Jelen esetben csak a jogcím változna, így azok, akik jelenleg 50 ezer forint alatti szolgálati járandóságban részesülnek, a PM alapjövedelem javaslata alapján 50.000 forint alapjövedelemre lennének jogosultak (függetlenül attól, hogy a korábbi járandóság esetleg 35 vagy 45 ezer forint volt). Azok akik 50 ezer forint feletti szolgálati járandóságban részesülnek, a jövőben is megkapnák azt oly módon, hogy egyrészt kapnának 50 ezer forint alapjövedelmet, másrészt az 50 ezer forint feletti részt továbbra is megkapnák szolgálati járadék formájában. Például, ha 150 ezer forintos a jelenlegi szolgálati járandósága az alapjövedelem bevezetése után úgy alakulna át, hogy

  • alapjövedelem 50.000 + 100.000 forint járandóság

Tehát a javaslat csak jogcímek közötti átcsoportosítást jelentene, nem pedig azt, hogy bárki is kevesebbet kapna, rosszabbul járna.

Közgazda szakértőnk véleménye szerint, a PM meglehetősen tájékozatlan. Mi korkedvezményesen bár, de végleges nyugdíjasok voltunk. Ezt vette el a kormány. Azt hazudták mind Brüsszelben, mind Strasbourgban, hogy ez maradt nyugdíj csak átnevezték, mert ez a társadalombiztosítás átalakításának a része volt! Miért véli a PM úgy, hogy ez egy szociális juttatás? Miért nem tájékozódnak? A nyugdíjunkért megdolgoztunk! A PM-nek nem azért kellene harcolnia, hogy ez a rendkívűlien negatív visszható hatályú kormányzati döntés eredeti állapotába legyen visszahelyezve? Nem értjük!!!!

Borsos Gábor a PM módosító javaslatával összefüggésben az alábbi levelet írta Kónya Péternek:

Kedves Péter!

“A Párbeszéd nevében írok a szolgálati járadékkal is kapcsolatos alapjövedelem bevezetését célzó költségvetési módosítóval kapcsolatos félreértések tisztázása végett. Azért is én, hogy szakmailag tisztázható legyen a félreértés.

Mindenekelőtt, ez az Országgyűlés előtt lévő kb. 1100 db költségvetési módosító egyike, aminek egyébként is 80-90%-a ellenzéki, amelyeket érdemi megvitatás nélkül le szoktak sajnos szavazni. Viszont ez egy szimbolikus politikai tett, amiben más ellenzéki pártokhoz hasonlóan, kifejezhető milyen alternatívát kínál az országnak a kormányéhoz képest. Az alapjövedelmes költségvetési módosító rengeteg törvénymódosítást is feltételez, többször elmondták, csak a bevezetés legalább egyéves előkészítő időszakra lenne szükség, amit megelőzne rengeteg egyeztetés, előkészület. Ez egy költségvetési módosítóban technikailag nem tud megjelenni. Karácsony Gergely is elmondta, először a korlátozottabb zuglói minimumjövedelem kerülne bevezetésre, utána annak tapasztalatait feldolgozva az alapjövedelem. Érdemi egyeztetésre azt követően kerülhetne sor, ha az Országgyűlési többségnek szándékában állna bevezetni. A tanulmány egyik kiemelt feltétele, aki vmilyen pénzbeni ellátásban részesült, az nem járhat rosszabbul az alapjövedelem bevezetése után sem. A Párbeszéd a 2018-as költségvetéshez benyújtott, alapjövedelem bevezetésére szolgáló költségvetési módosító, aminek lényege az, hogy ahogy a szolgálati járadék esetében, úgy minden más folyósítandó pénzbeni ellátáshoz hasonlóan a pénzbeni ellátás folyósításának technikája alakulna át, de a jogosultak ugyanúgy megkapnák a járandóságukat, ahogy eddig. Változás annyiban lenne, hogy egyesek akár az eddigiekhez képest is kedvezőbb helyzetbe kerülnének, mert havi 50ezer forintig alapjövedelmet, azon felül pedig kiegészítésként megkapnák a különbözetet, azaz a korábbinak megfelelő teljes juttatásukat, amiben továbbra is érvényesülne a járadék emelésére, meghatározására vonatkozó szabályozás ahogy eddig is.”

Sajnálatosan ennél borzalmasabb is történt

Szanyi Tibor a Magyar Szocialista Párt által delegált Európai Parlament képviselő, 2017. május 19.-én, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában többek között arról is beszélt, hogy 7.000 egykori szolgálati nyugdíjas, aki egyénileg perelt Strasbourgban, azok nyertek. Hogy ezt a borzalmas hazugságot honnan vette Szanyi Tibor, nem tudjuk. Csak reményünket tudjuk kifejezni, hogy ez a nyilatkozata nem szándékos zavarkeltést akart okozni, vagy a magyar emberek félrevezetésére törekedett, csak ismeretek hiányában beszélt össze-vissza! A mi véleményünk az, hogy Magyarországot képviselő EP tag nem állíthat valótlanságot, nem hazudhat!

Az interjú itt tekinthető meg

Kónya Péter véleménye szó szerint a következő ezzel kapcsolatban, melyet közösségi oldalon is közzétett: Szanyi kapitánynak valószínűleg elgurult a gyógyszere. Nincs tudomásom arról, hogy bárki nyert volna. Úgy tűnik Szanyinak megártott a brüsszeli levegő, vagy már őt is megfertőzte a habonyi hazug médiagépezet.

Mi Szanyi Tibor Facebook oldalára írtunk, és megkérdeztük, hogy honnan vette ezt a valótlanságot, de eddig még nem kaptunk választ! Várjuk!

További tervezett lépéseink:

Levélben tájékoztatjuk a hazug és valótlan, közhanhulatot befolyásoló nyilatkozatról:

  • Az ATV műsorvezetőjét Rónai Egont – megtörtént
  • Az MSZP elnökét Molnár Gyulát – megtörtént
  • Az Európai Parlament elnökét Antonio Tajani-t – megtörtént
  • az MSZP-DK európai parlamenti delegációjának vezetőjét Újhelyi Istvánt – megtörtént
  • Az Európai Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának elnökét Gianni Pittella-t – megtörtént
  • Kiadunk egy MTI közleményt – megtörtént

Több tagunk, és egyesületünkön kívüli személy írt Szanyi Tibornak, a hivatalosan megadott e-mail címén. A kérdések leegyszerűsített lényege, hogy az ATV-ben miről is beszélt? T.L. tagunknak, Szanyi Tibor azt válaszolta, hogy “Tisztelt T.L. Ön önmagáról állított ki szegénységi bizonyítványt!” Állítása szerint Ö ilyesmiről nem beszélt!

Sajnálatosan azt kell megállapítanunk, hogy Szanyi Tiobrnak fogalma sincs arról, hogy mit beszél! Ez szomorú!