A Konferenciánkra külsőst nem hívtunk meg, csak kizárólag magunk beszéltük át gondjainkat, problémáinkat.

Rendezvényünk most is a III. kerületben az Attila Hotel kerthelyiségében volt

A baráti beszélgetés rendkívülien hangulatos volt, sok személyes élményről is beszélgettük, továbbá szó volt a jelenlegi magyar ellenzékről, a kormányzati furcsa intézkedésekről, nemzetközi eseményekről, így a “Brexitről”, az amerikai elnökválasztásról és sok más kérdésről.

Kialakultak kisebb csoportok, de az emberek folyamatosan cserélődtek, átültek másik csoportokba is, így mindenki mindenkivel tudott beszélgetni!

A beszélgetés során kiderült, hogy sokan különféle módon látják és értékelik mind a magyar, mind pedig a nemzetközi helyzetet, történéseket és intézkedéseket. Különféle módon gondolják a problémák megoldását! Pont ezért volt fergetegesen érdekes a beszélgetés, ugyanis senkinek nem jutott eszébe, hogy a saját nézetét vagy a véleményét rákényszerítse másokra. Mindenki meghallgatta mások véleményt is, voltak viták de pont ez volt a fantasztikusan élvezetes! Megfogalmazásra került az is, hogy mennyire borzalmas, hogy egy hatalmon lévő párt, egy kormány úgy véli, hogy csak ő látja a helyzetet jól és senkinek a véleményét nem fogadják el. Megfogalmazásra került, mellyel a nagy többség egyet is értett, hogy a magyar ellenzéknek is hasonló a problémája, senki, de senki nem kiváncsi a másik véleményére, nincs együttműködés, az ellenzéki pártok sok kérdésben szemben állnak egymással! Abban is egyetértettek a résztvevők, hogy ez nagy hiba. Többen úgy vélik,hogy ez egy tudatos, gazdasági vagy hatalmi érdekből a kormányzattal való együttműködés miatt van így. Nem tudjuk, de semmi nem zárható ki!

A beszélgetés kapcsán, régi tapasztalatokról élményekről is szó volt. A hangulat kiválóan alakult, Kuti László a KNOÉ elnöke pl. elmesélte, hogy amikor 50 éves korában tanult a Pécsi jogi egyetemen vizsga előtt öltönyben és nyakkendőben ült a folyosón és nagyon ízgult, odament hozzá egy vélelmezhetően napalis kislány és megkérdezte, hogy “a bácsi a Kovács professzor búcsúztatójára jött?” Ezen a résztvevők jót nevettek. Ezután több hasonló sztori került elmesélésre, a hangulat zseniális volt. Érdekes módon a vélemény különbözőségek ellenére nagyon élvezte mindenki a társaságot. Viszonylag sokan voltunk és nagyon sok kérdést beszéltük át. A kormányzat példát vehetne, ugyanis ők senkit, de senkit nem hallgatnak meg, csak fújják a vélt igazukat és különböző döntéseket kényszerítenek az emberekre! Ráadásul azt a látszatot keltik, hogy ők a nép akaratát teljesítik és ők maguk Magyarország. Úgy véljük, hogy a legfontosabb az lenne, ha a mai magyar kormányzat, Lucius Annaeus Seneca, volt római filozófus és író mondását tartaná szem előtt: Audiatur et altera pars! (Halgatassék meg a másik fél is!)

Szóba került az a szük látókörű kormányzati magatartás, mely során, ha valaki nem ért egyet azzal amit tesznek, tegyük hozzá nem csoda, ugyanis sorozatosan hibát hibára halmoznak, az balliberális, meg kommunista csökevény! Majd félrevezetik a magyar közvéleményt, pl. a korkedvezményes nyugdíjak vonatkozásában, sőt félrevezetik a nemzetközi szerveket hatóságokat és bíróságokat! Ez a jobb vs. baloldal féle értelmezhetetlen szónoklatot sem tudjuk megmagyarázni! Azzal talán önmaguknak is magyarázattal tartoznak, hogy mit jelent ma Magyarországon a jobboldal és baloldal fogalma! Mi úgy véljük, hogy az államosítok mindent, melyet ma a kormányzat tesz inkább baloldali mint jobboldali. A Fidesz pedig liberális párt volt, érdekes erről manapság már nem esik szó. A jelenlegi ellenzék pedig nem tudjuk, hogy melyik oldalhoz tartozik. Egy biztos, a korkedvezményes nyugdíjak ügyében az Európai Parlamenti választások után, nem kaptunk érdemi segítséget. Kuti László a KNOÉ elnöke ezt megerősítette, majd közölte, hogy igazi segítséget Tabajdi Csabától és munkatársaitól kaptunk. Ujhelyi István MSZP-s delegációvezető, még arra sem vette a fáradságot, hogy két percet beszéljen a KNOÉ elnökével! Niedermüller Péter úgyszintén. Semmi, de semmi érdemleges adat nem merült fel, hogy mit is tettek!

Az egyik résztvevő meg is fogalmazta, hogy szégyen, hogy érdemleges segítséget külföldi EP képviselőktől kapunk csak.

A KNOÉ-nak az EP előtt folyamatban van a petíciója. Többen kérdezték, hogy mi várható, de a KNOÉ elnöke elmondta, hogy sajnos nem tudja, jóslásokba pedig nem szeretne bocsájtkozni. Egy biztos, hogy nem adjuk fel, “addig toljuk a biciklit, ameddig van erőnk!” Fogalmazta meg Kuti László! Az ellenzéki politikusok segítségével összefüggésben pedig azt mondta, hogy egy régi latin mondás a válasz erre: “Bonus dux bonum reddit comitem.” (Amilyen a gazda, olyan a cselédje.) Szóba került még az is, hogy Szanyi Tibor nyilatkozatával – az MSZP elnökválasztásával összefüggésben – a résztvevők nagy része egyetért. Érthetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy Szanyi Tibort fegyelmi eljárással fenyegette meg pártja, a véleménye megfogalmazásáért!

Összességében a rendezvény kiváló volt. Természetesen most is ettünk egy helyszínen főzött gulyást és két vidéki család megkapta a beígért ingyen szobáját és KNOÉ Egyesület feliratú tollakat is osztottunk! Délután 16 óra körüli időben a rendezvény befejeződött. Mindenki nagyon jól érezte magát!