A konferenciát Kuti László a KNOÉ elnöke nyitotta meg, majd arról beszélt, hogy az egyesület mit tervez a jövőben. Kifejtette, hogy a BM alá tartozó szervezetek nyugdíjasai vonatkozásában kezdeményezett büntetőeljárás részleteit és elmondta, hogy természetesen nem csak a volt BM állományra vonatkozik az EJEB beadvány, a büntetőfeljenetés az ok, hogy újabb EJEB eljárást kezdeményezzük, melyben mindenki más is benne lesz. Külön kihangsúlyozta, hogy a katonák is, hiszen sok olyan jogsérelem van, melyet a KNOÉ a korábbi beadványában is részletezett, de nem bírálták el! Ez ismételten benne lesz a beadványban.

A KNOÉ elnöke beszélt még arról, hogy előzetes jelzés alapján a június 22-i héten az EP-be meghívót kap, ahol nemzetközi jogi szakértőkkel, Európai Parlamenti képviselőkkel és az Európai Bizottság tisztségviselőivel találkozik. Vélelmezhetően az itteni állásfoglalás alapján fog dönteni az Európai Parlament is.

Következő napirendi pontban Kónya Péter független országgyűlési képviselő beszélt az új életpálya modellel kapcsolatos változásokról.

Kónya Péter független országgyűlési képviselő elmondta, hogy milyen reménytelen harcot folytatott a parlamentben annak érdekében, hogy érdemben tudjon a kormány képviselőivel tárgyalni, de erre nem kapott azóta sem lehetőséget! Megemlítette, hogy Kósa Lajos azon túl, hogy kötötte az ebet a karóhoz, természetesen a saját pártjának, szakmaiatlan, részlehajló és igazságtalan elképzeléseihez, a bizottsági ülésen igyekeztek annak a látszatát kelteni, hogy az ülésnek van értelme, de a végső döntés azt támasztotta alá, hogy ez csak egy látszat, az előre a FIDESZ vagy annak vezetője áltak kitaláltakat és elképzelteket kell megvalósítani minden áron. Ezek a bizottsági ülések, egyéb egyeztetések csak látszat, illetve szemfényvesztés! Kónya Péter arról is beszélt, hogy nem ért egyet azzal, hogy az életpálya modell végrehajtására 2019-től kerül sor, a negatív intézkedéseket pedig már most bevezetik. Nevetségesnek gondolja, hogy ma a jelenlegi Magyarországon tapasztalható életbevágó problémák közepette, a Fidesznek a legfontosabb napirendi pont a parlamentben, hogy a magyar békákat chippel kell ellátni, hogy tudják követni a mozgásukat!

Tóth László arról tájékoztatta a KNOÉ tagságát, hogy 1993-ban szerelt fel a határőrséghez. Meglehetősen sok időt töltött az Ukrán határon, ahol a megterheléstől a folyamatos gyalogolástól porckorongsérvet kapott, és később a térde is megsérült. Elmondta azt is, hogy útlevél-kezelő fülkében is dolgozott. Az időjárási viszonyok szélsőségesek voltak, nem volt légkondicionálás sem.Egy alkalommal szolgálata alatt rosszul lett, az orvosi vizsgálat során megállapították, hogy a vérnyomása meglehetősen magas. Ő úgy véli, hogy egészségenek az autók közötti séta sem tett jót, hiszen naponta szívta be a benzingőzt, így asztmás is lett! Amikor felszerelt a jogszabály még úgy szólt, hogy 25 év szolgálat után nyugdíjba mehet. A jelenlegi kormány, ki tudja mi okból azonban úgy döntött, hogy ezt a réteget le "kádár huszározza" és megfosztja minden kedvezményétől, így a nyugdíjbavonulás lehetőségétől is! Tóth László elmondta azt is, hogy 60 nap híján volt meg a 25 év szolgálati viszonya, de hiába. Jelenleg minden ellátás nélkül az utcán van és 65 éves koráig ellátás nélkül marad! Dolgozni egészségi állapota miatt nem tud, de fel sem vennék sehova, így a családja tartja el! A korábbi kormányzati nyilatkozatok alapján a méltányosság kérdésében a Belügyminiszternek van jogköre dönteni. Tóth László írt dr. Pintér Sándornak levelet, de nem ő válaszolt, hanem a BM egy szerve, mely meglehetősen rideg hivatalos szövegben tájékoztatja arról, hogy semmire sem jogosult! Kuti László a KNOÉ elnöke közbe szólt és közölte, hogy a KNOÉ Tóth úr ügyét felkarolta és a jelenleg folyamatban lévő nemzetközi eljárásokat kiegészíti az Ő ügyével is! Elmondta továbbá, hogy az Európai Parlamentben is tájékoztatást ad Tóth László ügyéről!

Konferencián résztvettek:

 

Kónya Péter független országgyűlési képviselő

Kerék-Bárczy Szabolcs politikus, újságíró

Tóth László ellátás nélküli volt határőr