SZTRÁJKOT TERVEZNEK A SZAKSZERVEZETEK A KORKEDVEZMÉNYES NYUGDÍJÉRT

A rövidtávú cél, hogy rábírják a kormányt, halassza el a korkedvezményes nyugdíj felszámolását egy új, rugalmas modell kidolgozásáig.

Sztrájk, országos útlezárási vagy forgalomlassító akció megszervezésének előkészületeiről döntött csütörtökön a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) közlekedési tagozata a korkedvezményes nyugdíj megtartása érdekében – közölték a szervezetek az MTI-vel.

A közlemény szerint a közlekedésiek rövidtávú célja, hogy rábírják a kormányt, halassza el a korkedvezményes nyugdíj felszámolását legalább egy évvel, egy új rugalmas nyugdíjaztatási modell kidolgozásáig.

A mintegy 27 ezer tagot számláló KSZOSZ a mintegy 35 ezer munkavállalót tömörítő MaSZSZ közlekedési tagozatával egyetértésben úgy döntött, hogy elkezdik egy országos sztrájk, vagy egyéb figyelemfelkeltő akció előkészítését – olvasható a tájékoztatásban.

A KSZOSZ csütörtöki kongresszusán a közlemény szerint elhangzott: jó kezdés volt a Mozdonyvezetők Szakszervezete ötletére szerveződött szerdai akció a korkedvezményes nyugdíj megmentésére, de az mindenki előtt egyértelmű, hogy ennél sokkal több kell ahhoz, hogy a kormány meghallgassa a szakszervezeteket.

Ulrich Eckelmann, a mintegy 7,1 millió tagot tömörítő nemzetközi érdekvédelmi szövetség, az IndustriAll főtitkára Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélben felszólította a kormányt, álljon el a korkedvezmény megvonásának szándékától, mert az nem harmonizál az uniós normákkal, és szöges ellentétben áll a nemzetközi munkajogi gyakorlattal is – írják a szakszervezetek a közleményben.