Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy örömmel fogadta el a meghívásunkat. Tisztában van azzal, hogy a rendvédelmi területtel nagyon mostohán bánnak mostanában. Elmondta azt is, hogy nagyon meglepődött, hogy a fidesz kormány hozzá mert nyúlni ehhez a területhez, azonban most már úgy látszik, hogy nem volt miért félniük, hiszen a kezdeti tiltakozás után nem történt semmi. Mindenki beletörődött a dologba, legalább is úgy látszik. Úgy gondolja, hogy a szakszervezetek cserbenhagyták mind az aktív, mind a nyugdíjas rendvédelmiseket pedig, mind az aktív, mind a nyugállományú szakemberekre nagyon nagy szüksége van az országnak. Nagyon örül annak, hogy létrejöttek olyan szervezetek, mint a KNOÉ. Nem igazán érti, hogy miért nem alkalmazzák a nyugdíjas kollegákat, pedig ezt a programot már az Ő miniszterelnöksége alatt elkezdték, mert tudták szükség van a szakemberekre.

Azt is elmondta, hogy Ő sem nagyon érti minek volt szükség erre a lépésre, de tisztában van azzal, hogy ezzel a lépéssel teljes bizonytalanságba taszították ezt a réteget. A résztvevőkkel egyetértett abban, hogy valószínű a 2006-os események megtorlása volt a korkedvezmény megvonása. A volt Kormányfő kifejtette véleményét, hogy a rendőrök 2006 október 23-án az alkotmányos rendet védték és jogszerűen jártak el. Az meg bárhol bármikor előfordulhat, hogy ha műveleti területen civil tartózkodik, akkor az megsebesül.

Azt is említette, hogy amikor kormányon voltak, bennük is felmerült a korkedvezményes rendszer megváltoztatása, átalakítása, hiszen kevesebb járulékot fizetnek az ilyen munkakörökben dolgozók, de ezt a foglalkoztatóknak kell kifizetni, akár emelt járulék formájában és nem a korkedvezményes munkakörben dolgozókat kell emiatt súlytani.

Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan szakmák, ahol sokkal rövidebb idő alatt használódnak el az emberek, mint normál munkakörökben. Emiatt szükség van arra, hogy a korkedvezményes rendszer tovább működjön, de más formában. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy soha eszükbe nem jutott, hogy a már nyugdíjban levők nyugdíjához nyúljanak hozzá. Beszélt a DK politikájáról, hogy mit szeretnének elérni és arról is, hogy a mostani kormányt le kell váltani.

Ezek után Elnökünk elmondta, hogy mit tett eddig az egyesület és hol tart az ügyünk. Beszélt arról, hogy az Európai Parlament Petíciós Bizottságához az SZB-vel együtt került petíció benyújtásra. Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság nem osztja a KNOÉ és az SZB álláspontját még sem zárta le a bizottság a petíciót, hanem kérdéseket intézett a magyar kormányhoz. Sajnos a kormány a mai napig nem válaszolt a Bizottságnak. Feltette a kérdést a volt Miniszterelnöknek, hogy vajon ilyen előfordulhatott volna-e az Ő kormányzása alatt, vagy az, hogy petíciót kellett volna ilyen ügyben benyújtani? Majd kérdéseket intéztek a jelenlévő tagok a meghívottakhoz. Gyurcsány úr kijelentette, hogy a nehezebb, vagy is a szakmával összefüggő kérdésekre majd Vadai Ágnes fog válaszolni, míg a könnyebb a politikával kapcsolatos kérdésekre majd Ő válaszol.

 

Meghívottak voltak:

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő, a DK elnöke,

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, volt államtitkár,

Kerék-Bárczy Szabolcs DK elnökségi tag

Kuti László a rendezvény házigazdája