Hannes Swoboda beszédében szolidaritásáról biztosította a konferencia résztvevőit. Beszédében elmondta, hogy jogtalannak tartja a korkedvezményes nyugdíjak megvonását, mert az visszamenőleges hatályú és olyan embereket érint, akik nagyon sokat tettek aktív korukban a magyar államért. Beszédében kitért arra is, hogy érthetetlen számára, hogy a magyar kormány miért hozott ilyen törvényt, illetve azt is jelezte, hogy nem nagyon értik a magyar kormányt az európai parlamentben. Elmondta, hogy azt is, hogy a magyaroknak saját maguknak kell döntést hozniuk arról, hogy elzavarják a kormányt.

dr. Tabajdi Csaba beszédében elmondta, hogy a mai napig nem kapott választ a Petíciós bizottság a magyar kormánytól. Ilyenre még nem volt példa, hogy egy uniós tagállam kormánya nem válaszol az európai parlament egyik szakbizottsága által feltett kérdésekre.

dr. Göncz Kinga asszonnyal együtt levélben fognak a Luxemburgi bírósághoz fordulni, hogy indítsák meg az eljárást a magyar állam ellen.

dr. Gurmai Zita asszony beszélt arról, hogy Ő személy szerint sem ért egyet a korkedvezményes nyugdíjak elvételével. Beszélt arról, hogy mennyire fontos a nők szerepe a gazdasági és politikai életben is.

A vendégek távoztával kérdéseket intéztek a résztvevők Herczegfalvy-Kuti Lászlóhoz és a jelenlévő Szolgálat és Becsület elnökéhez is.

A kérdések lényege, hogy mikor várható már valami előre mozdulás az ügyünkben, mi a vélemény az AB döntéssel kapcsolatosan, milyen lépések várhatók még az egyesületek részéről ebben az ügyben.

Kuti László elmondta, hogy az AB döntéstől kár is volt bármit is várni. Mivel a 4.-ik alaptörvény módosítással az Alaptörvénybe is bekerült az Alkotmány 70/E. §-a, ezért a 2012.01.01-el életbe lépett törvény nem lehetett alaptörvény ellenes. Maga az AB pedig nem vizsgálhatja, hogy az Alaptörvény alaptörvény ellenes. Ennek a döntésnek természetesen semmi kihatása nincs a Strasbourgi, vagy az Európa Parlamenti eljárásra.

Katus Károly is szót kért, és elmondta, hogy október 10-e körül kell a választ megküldeni a Strasbourgi Bíróságnak a magyar kormány által írtakra a pilot eljárásban résztvevőknek. Arról is beszélt, hogy a harmadik pilot eljárásban szereplő volt korkedvezményes nyugdíjast a Helsinki Bizottság képviseli. Előzetesen abban állapodtak meg, hogy egyeztetett álláspontot fognak leírni a válaszban. Pontról pontra fogják cáfolni a kormány válaszában szereplő mondatokat.

Mind a vendéglátó Kuti László, mind Katus Károly arról beszélt, hogy tovább folytatják a lobby tevékenységüket az európai parlamentben és amikor sikerül újabb találkozót létrehozni a megfelelő személyekkel, akkor megkezdik a tárgyalásaikat.

 

Meghívottak voltak:

Hannes Swoboda az Európai Parlament Szocialista frakcióvezetője

dr. Tabajdi Csaba EP képviselő, delegációvezető

Gurmai Zita EP képviselő

Kerék-Bárczy Szabolcs a Szabadság és Reform Intézet Igazgatója

A konferenciát vezette: Breuer Péter külpolitikai szakújságíró