Meghívott vendégeink rövid tájékoztatást adtak, majd a feltett kérdésekre válaszoltak!

A rendezvényen meghívottként részt vett:

Bajnai Gordon Korszakváltók pártja

Németh Péter a Népszava főszerkesztője, az Újságíróklub műsorvezetője

Kónya Péter a Szolidarítás elnöke

Katus Károly a Szolgálat és Becsület Mozgalom Elnöke

Kuti László a KNOÉ Elnöke a rendezvény házigazdája

 

A résztvevők kérdéseket tettek fel Bajnai Gordonnak:

 • Kérdés: Lesz-e tiszta választás, bízik-e abban Bajnai Gordon, hogy lehet tiszta választás? Lesz-e összefogás, mert kívül állóként úgy tűnik, hogy kisfiús veszekedések zajlanak?
 • Válasz: Mindenképp le kell győzni az orbán rezsimet, ez csak akkor lehetséges, ha lesz összefogás, ha sikerül az összefogást létrehozni, ha sikerül elvinni az embereket szavazni, a felmérések szerint 56% kormányváltást akar, olyan összefogás kell ami új korszakot hirdet, reméli lesz összefogás, sajnálja, hogy kisfiús veszekedésnek tűnik az egyeztetés, dolgoznak az egyezségen, amilyen programban megállapodtak az az, hogy milyen elvek szerint választják ki az egyéni jelölteket. Rezsim váltó megállapodást szeretne, le kell vágni a polip csápját. 2014-ben különleges helyzet van, hiszen két fordulós választáshoz szokott az ország, amikor csak a második fordulóban kell koalíciót kötni, de most előre kell és ha meg van a koalíció, akkor után kell meggyőzni a sok szavazót.
 • Kónya Péter: Az MSZP-vel kötött közpolitikai megállapodás 3. pontja kimondja, hogy mind a járandóságos, mind az aktív rendvédelmiseket és katonákat rehabilitálni kell. Ki kell alakítani majd a korkedvezményes nyugdíjak új rendszerét, azonnal visszaállítják a státuszt és megszüntetik a 16%-os levonást, de hogy az elmaradt összeget mikor fizetik, erre ígértet sem tud mondani, mert annyi mindent tönkre tettek. persze más lenne a helyzet, ha a bíróságok kedvezően döntenének, mert akkor fizetnének azonnal.
 • Kérdés: Mi van, ha nagyarányú győzelem esetén a Fidesz 2 hét múlva megismétli 2006-ot. Vannak-e a tárgyaló delegációban szakemberek a rendvédelmi oldalról?
 • Kónya Péter: Most készül a lista és egyeztetnek majd a KNOÉ-val és a Szolgálat és Becsülettel. Meg fogják szüntetni a TEK-et, nem kézi irányítású egységekre van szükség, nem politikai célok végrehajtására kellenek egységek a rendvédelemnél, meg kell vizsgálni azonban, hogy a jelenlegi állományból kik alkalmasak.
 • Kérdés: Jelenleg össznépi csalás van az országban, a munkaadók kénytelenek csalni, hogy meg tudjanak élni, nagyon nagy az elvonás, mit tesznek annak érdekében, hogy ez változzon, hogy itthon maradjanak az emberek, itthon vállalkozzanak? A munkavállalók közül sokan éhbérért dolgoznak, mit tesznek ennek megoldására, mit terveznek a szakszervezetekkel?
 • Bajnai Gordon: Sajnos jelenleg nem működik a gazdaság, a fejlődés teljesen megállt, csak a közmunka nő. Problémát jelent az is, hogy kevesebb a bejövő pénz, mint az amortizáció, a kormány eljátszotta a befektetők bizalmát, teljesen bizonytalan a jogi környezet, leginkább az adó szempontjából. A legfontosabb a bizalom helyreállítása, adóalkotmányt vezetnének be, valamint létrehoznák a sárga lap intézményét. Jelenleg ha valakit ellenőriznek és találnak valamit, akkor rögtön megbüntetik, csak adóbehajtásra van az adóhivatal. A sárgalap intézménye azt jelentené, hogy kisebb szabálytalanság esetén először csak figyelmeztetnék a munkáltatót, felszólítják a javításra és ha ennek nem tesz eleget, akkor jönne csak a büntetés. csökkenteni fogják a munkabérre rakodó terheket, két kulcsos adót vezetnének be, ami számításaik szerint a legkisebb keresetűeknek rögtön jövedelem növekedést jelentene. A rezsi csökkentést elvitte a második Varga csomag. Szeretnének panel programot, ez rögtön rezsi csökkenést eredményezne a mindenkori miniszterelnöktől függetlenül. Kevesebb lenne a számla a szigetelés miatt. Ez rögtön munkahelyeket is teremtene, növelné a lakások értékét. Munkavállalói jogokat helyre kell állítani, Mt. módosítás, vissza kell állítani a szakszervezetek jogait, előnynek tartja az elkezdődött szakszervezeti konföderációs kezdeményezést.
 • Kérdés: Mi a véleményük arról, hogy a győzelem után a miniszterelnök beiktatása alatt valóban el lesznek-e távolítva azok,akik hibásak Magyarország jelenlegi helyzetéért, de nem csak a mostani hatalomban levőkről szól?
 • Bajnai Gordon: Az első másfél óra nagyon fontos, 3 fázisa van a teendőknek, első a szabadságharc megvívása, de nem az orbán féle szabadságharc, konkrét intézkedési tervek az alkotmányosság helyreállítás, de ne legyen bosszúállás, végre legyen rend és béke.
 • Kérdés: Csak négy évente fontosak a választók, mindig csak ígérgetnek, de nem igazán teljesülnek az ígéretek, mivel lehet felrázni a bizonytalanokat, mi az a jövő kép amivel inspirálni lehet a bizonytalanokat, hogyan lehet ezt az emberekhez eljuttatni ezeket az üzeneteket, jönnek elő olyan emberek, aki már lejáratták magukat, mit lehet tenni?
 • Bajnai Gordon: Hogy ne csak ígérgetés legyen el kell indulni felfelé, mindenkinek a szempontjait mérlegelni kell, meg kell kezdeni a korrupció felszámolását, nyilvános közbeszerzések kellenek, csak akkor lehet szerződést kötni, ha az interneten közzéteszik a nyertes pályázatot, helyre kell állítani a szolidarítást.
 • Kérdés: Nagyon döcögősnek látszik az ellenzéki együttműködés, az időközin is nyer a Fidesz, pedig nagyon sok kárt okozott, az új kormány tervezi a nyugdíj melletti munkavégzés szabályainak megváltoztatását?
 • Bajnai Gordon: Az együttműködésnél nem probléma, ha vannak személyi ambíciók, de azokat össze kell hangolni, csak olyan ellenzéki megállapodást érdemes megkötni, ami győzelemre visz. Igen tervezik, hogy megszüntetik a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozását.
 • Kérdés: Számítanak-e arra, hogy a Fidesz belülről elkezd bomlani a választásokig?
 • Bajnai Gordon: A Fidesz a választási vereségig nem fog elkezdeni bomlani, mert mindenkit valamivel kézben tartanak.
 • Kérdés: Hogyan tudják a 2/3-os törvényeket megváltoztatni, ha nem lesz 2/3?
 • Bajnai Gordon: Van már terv arra is, ha nem lesz kétharmad.
 • Kérdés: Mi van a Strasbourgi eljárással, mit jelent a rehabilitácíó?
 • Kuti László: Az Emberi Jogok Európai Bírósága 7 kérdést tett fel a magyar államnak. Erre várják a válaszokat! Ezek a kérdések a KNOÉ honlapján elolvashatóak, a Bíróság által hivatkozott jogesetekkel együtt. Szerencsére nem az Európai Bizottság véleményét fogadta el az Európai Parlament, hanem a miénket, melyet Katus Károllyal képviseltünk Brüsszelben! A petíciónkat nyitva hagyták, mely alapján az ügyünk a Luxembourgi Bíróság elé kerülhet és itt gyors döntés lesz! Luxembourgi Bíóság kötelezheti a magyar államot, hogy állítsa helyre az eredeti állapotot, a Stasbourgi Bíróság pedig kártérítést fog megállapítani
 • Kérdés: Mit tesznek a nők jogaiért, miért nincs több nő az ellenzékben, parlamentben?
 • Bajnai Gordon: Arra kell mandátumot kérni, amit csinálni kell, Orbán Viktor beszédéről egész idő alatt el lehetne mondani, hogy az az öszödi beszéd. Úgy kell alakítani a jogszabályokat, hogy a nőknek ne kelljen választani az anyaság és munka között, olyan rendszert kell kialakítani, ami segíti a nők előrejutását.
 • Kérdés: Milyen alternatíva van a normális választásokra?
 • Bajnai Gordon: Jogilag vannak garanciák, de csak akkor lehetünk biztosak, ha minden választó körzetben ott lesznek közülünk az ellenőrök, mindenre figyelnek, hogy ne tudjanak csalni, több tíz ezer megfigyelő kell, ezen felül kellenek a külföldi megfigyelők is. Problémát jelent a kettős állampolgárok szavazat, hiszen nincs az ellenőrzésre semmi lehetőség.