A Jobbik nem fogadja el a korengedményes nyugdíj megszüntetését

Többszöri kérdésünkre sem sikerült érdemi választ kapni a Fidesz-kormánytól a korengedményes nyugdíj megszüntetésének okára.

A korengedményes nyugdíj az állam, a költségvetés, a társadalom számára semmilyen többletköltséggel nem járt. A munkáltató előre befizette a nyugdíj teljes összegét, és így egyes munkakörökből nyugállományba küldhette megbecsült, idősödő, de a nyugdíjkorhatárt még el nem ért dolgozóit. Ezzel mindenki jól járt: a dolgozó nem az utcára került a nyugdíj előtt pár évvel, a költségvetésnek, a társadalomnak mindez nem került pénzbe, a cégek számára komoly szociális érzékenységet kifejező eszköz volt, mellyel a dolgozóik elkötelezettségét jelentősen növelhették, a megüresedett helyekkel pedig fiatal munkavállalókat juttathattak munkahelyhez.

Azzal, hogy a Fidesz elvette ezt a lehetőséget, ezek az emberek az utcára kerülnek majd, éveken keresztül a társadalom eltartottjai lesznek, ennyi idősen esetleg némi közmunkát remélhetnek, majd mindezeknek köszönhetően, egy végigdolgozott életpálya zárásaként nevetségesen alacsony nyugdíjat fognak kapni. A Jobbik csak remélni meri, hogy nem ez volt a kormány célja, és nem ilyen eszközökkel kívánja fenntarthatóvá tenni a jelenlegi nyugdíjrendszert.

A korkedvezményes nyugdíjak esetén a kormány már belátta tévedését, itt az ideje, hogy a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban is megtegye!

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője