2016. szeptember 04.-én egyesületünk vezetése találkozott Ümit Hamit Ujgur vezetővel

Ümit Hamit, aki több tudóssal megegyező módon a hunok őseinek tartja az ujgurokat, Kínában élt és tevékenykedett mint aktivista, de a Kínai kormány ellenségesnek minősítette a tevékenységét, így évtizedekkel ezelőtt kiutasították Kínából. Németországban kapott politikai menedékjogot, és állampolgárságot. Továbbra is harcolt az Ujgur közösség jogaiért. Az Ö szavaival élve: "A kínai megszállás előtt még azt tanították az ujguroknak, hogy a magyarok, a székelyek és a csángók a legközelebbi rokonaik"

A találkozón résztvett:

  • Ümit Hamit az Ujgur Világkongresszus Főtitkára
  • Dr. Horkovics-Kováts János a Magyar Vár alapítvány elnöke

A beszélgetés kötetlen formában folyt. Ümit Hamittal elnökünk közvetlenül angolul beszélgetett, hivatalosan pedig dr. Horkovics-Kovács János fordított németre. A KNOÉ elnöke tájékoztatást adott egyesületünkről, célkitűzéseinkről, tevékenységünkről.

Ümit Hamit is tájékoztatást adott arról, hogy mi történt vele. Elmondta, hogy a Kínában élő ujgurok közeli rokonaink, és beszélt arról is, hogy a jelen magyar kormány barátja a Kínai kormány, mely elnyomja a szabdságukért küzdő embereket. A 2013 májusában történtek meglehetősen érdekesek, ugyanis akkor teljesen indokolatlanul kiutasították Magyarországról. 2013 májusában meglehetősen furcsa módon őrizetbe vették és minden indokolás nélkül kitoloncolták az országból.

Elmondta, hogy a kutasítását a TEK javasolta, ugyanis azt közölték, hogy „valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent az ország nemzetbiztonságára”. Azt viszont senki nem közölte, hogy mi ez a súlyos veszély, mivel gyanúsítják, miért toloncolták ki. Ümit Hamit véleménye szerint a Kínai Kormány kérésére tették ezt, még azt sem tudva, hogy Ő már német állampolgár! Kína ugyanis nem szereti, ha az ujgur aktivisták megfogalmazzák a véleményüket bárhol a világban, ezért kérték az Orbán kormányt intézkedésre. Visszatérve a kiutasításra, nem is tudott részt venni a rendezvényen, melyre akkor 2013. májusában jött, na de nem csak Ő senki! Ugyanis a rendezvény megtartását megakadályozta a TEK! Szétszedte a rendőrség, majd a katasztrófavédelem a szállodát, ahol megszálltak a kongresszusra érkezők (Ez egyébként az Attila Hotel volt) és nehogy azért mégis elmenjen valaki a Magyarok Házába, "véletlenül" egy bombariadó is volt!

Az ügy érdekessége, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság még 2013-ban kimondta, hogy Ümit Hamitot szabálytalanul utasították ki Magyarországról, ráadásul a beutazási tilalom is érvénytelen, mert rosszak a jogszabályi hivatkozások ráadásul a személyes adatait is össze-vissza írták le. Az ítélet kimondta ugyanis, hogy Ümit Hamitnak joga van megismerni az ellene hozott határozatok tartalmát. Egyébként addig ki sem utasíthatták volna, amíg nem láthatta, mi a magyar hatóságok baja vele. Na ezt azóta sem láthatta!

Ümit Hamit megfogalmazta, hogy egyetért egyesületünk harcával és ígéretet tett, hogy egy rendezvényünkre is ellátogat, amennyiben időpontot tudunk egyeztetni és akkor Németországból ide utazik.