TISZTELT TAGJAINK!

2015. december 23.

A Változó Világ Mozgalom (VVM) vallja: a migráció alapvető emberi jog, a migráció szabályozása pedig az emberiség alapvető joga és kötelessége.

Európa nem eshet pánikba, bűn hiszterizálni a közéletet. Európa sokáig közömbös volt azokkal a milliós menekült hullámokkal kapcsolatban, amelyek egy-egy háború vagy természeti csapás körül csaptak fel – távol tőle. Most ezzel a jelenséggel becsületesen kell szembe nézni, és bölcsen megkeresni a megoldást. Ez a helyzet pedig nem világvégi válság, hanem szükséghelyzet, amelynek végső okozója éppen az a civilizációs "centrum", amelyhez mi is tartozunk. A gazdasági fosztogatás, az ideológiai és a katonai keresztes hadjáratok eredménye az, hogy most milliók rávehetők erre az életveszélyes kalandra.

Amerika és Nyugat-Európa az elmúlt évtizedekben milliószámra szívta el a világ agyait, a népek tehetséges krémjét. Minden vágya és törekvése változatlanul az, hogy akkor, annyit és azokat fogadja be, akiktől maximális hasznot remél, mit sem törődve holmi alapvető jogokkal.

Ezzel szemben a felelős emberiségnek azt kell követelnie, hogy 1. korrekt módon érvényesüljön a mindenki számára elérhető migrációs jog (igenis kellenek nemzeti kvóták, és zöldkártya-lottó típusú megoldások); 2. masszív kibuc-típusú programokkal szerte a világon kellene ösztönözni újabb és újabb édenkertek kialakítását; 3. békét kell teremteni, minél gyorsabban, minél teljesebben, méltányos újjáépítési programokat kellene indítani.