ZÁROLTÁK A KATONÁK ÉS A RENDVÉDELMI DOLGOZÓK PÉNZÉT!

Kónya Péter közleménye 2015.04.24

28.000 katona, rendőr, nemzetbiztonsági és katasztrófavédelmi dolgozó egészségpénztári megtakarítását zárolták a Buda Cash Brókerház bedőlése kapcsán. A Honvéd Egészségpénztár a tagok 1.8 milliárd forintnyi megtakarítását a Buda Cash gazdasági csoporthoz tartozó Buda Regionális Banknál (BRB) vezetett folyószámlán és lekötött betétben (nem fiktív kötvényekben!) tartotta. E hét szerdán a Képviselői Irodaházban találkoztam a Pénztár elnökével, ügyvezető igazgatójával és gazdasági igazgatójával. A Honvéd Egészségpénztár vezetői elmondták, hogy még a BRB bankká alakulását megelőzően, 2009-ben, az akkor még Takarékszövetkezetben nyitottak folyószámlát.

A Szövetkezet 2013-ban bankká alakult. A bankká alakulásnak rendkívül szigorú feltételei vannak és komoly átvilágításon kell keresztül mennie egy pénzintézetnek ilyen esetben. Ezt a vizsgálatot az MNB végezte el. Ezt követően a pénztár vezetői jogosan nyugodtak meg, hogy jó helyen tartják a tagság pénzét. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank 2013-ban átfogó vizsgálatot végzett a Honvéd Egészségpénztárnál és alacsony kockázatúnak, stabilnak értékelte a pénztár befektetéseit. A Buda Cash csődje bejelentésének napján, még a B.R.Bank vagyonának zárolását megelőzően, a Pénztár vezetése elutaltatta a Banknál tartott 1.8 milliárd Ft-ot. A bank részéről az elutalás megtörtént (ezt banki kivonattal igazolni tudják) azonban a pénz azóta sem érkezett meg a Honvéd Egészségpénztár másik számlájára.

Az MNB arra hivatkozik, hogy azért zárolták a Pénztár pénzét, mert amikor az átutalás megtörtént, akkor a BRB "anyabankjánál" a DRB-nél, már zárolták a számlákat. A Honvéd Egészségpénztár azonban semmilyen szerződéses kapcsolatban nem állt a DRB bankkal, csak a BRB-vel. Így meglehetősen kétséges, milyen alapon zárolták a pénztár "úton" lévő pénzét?! Bár a Pénztárnál a tagok kisbefektetők, mindenki a pénztáron belül egyéni számlával rendelkezik, senki megtakarítása nem éri el a 3 millió forintot, az OBA mégsem kártalanít senkit, mert a Pénztár pénzintézetekben elhelyezett vagyonát, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján, már egy összegben kezelik. A Honvéd Egészségpénztár egyébként a folyamatban lévő kifizetéseket teljesíteni tudja a más pénzintézetnél lekötött 800 milliós vagyonából, illetve a tagok havi rendszeres tagdíjbefizetéseiből.

Vagyis a pénztárnak nincs napi likviditási problémája, ugyanakkor úgy néz ki, hogy a tagok akár évekig (a végrehajtási eljárás lezárultáig) nem juthatnak hozzá a megtakarításukhoz. De akár az is előfordulhat, hogy mindenki futhat a pénze után. Nonszensz egyébként, hogy a fideszes többségű Parlament képes volt olyan törvényt hozni, amely alapján a fiktív kötvényeket vásárlók, tőzsdézők elbukott pénzét a Quaestor ügyben, visszamenőleges hatállyal 30 millió forintig - gyakorlatilag az adófizetők pénzéből - visszatérítik, addig a Buda Cash ügyben károsult 28.000 fegyveres és rendvédelmi dolgozó pénzét - amely folyószámlán volt - hagyják elúszni. Nem megkérdőjelezve annak jogosságát, hogy a Quaestor ügy károsultjait kártalanítani kell, vajon mi az oka a hátrányos megkülönböztetésnek? Az ügyben jómagam is érintett vagyok, na nem több milliós Quaestor-kötvényem volt, hanem az 1996-os alapítás óta tagja vagyok a Honvéd Egészségpénztárnak.

Nekem is több, mint 260.000 Ft-os megtakarításom ragadt bent a zárolás következtében. A Pénztár vezetőivel megegyeztem abban, hogy független országgyűlési képviselőként minden segítséget megadok, hogy a 28.000 katona és rendvédelmi dolgozó mielőbb hozzájuthasson a pénzéhez. Ezért - a pénztár munkatársaival együttműködve - jövőhéten olyan - visszamenőleges hatályú -törvénymódosítást fogok benyújtani, amely lehetővé teszi, hogy a pénztár tagjainak vagyonát a jogszabály ne egy összegű vagyonként, hanem a tagok egyéni kis befektetéseként kezelje és így lehetőség nyíljon arra, hogy az OBA mindenkit egyénileg kártalanítson. Emellett személyes találkozót kezdeményeztem Hende Csaba honvédelmi miniszternél, Pintér Sándor belügyminiszternél és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszternél, aki a nemzetbiztonsági szolgálatokat is irányítja. Miután az érintettek, az ő általuk vezetett tárcákhoz tartoznak, el akarom érni náluk, hogy támogassák a törvényjavaslatomat.