DR. GEORGE WELDEN ANGOL NEMZETKÖZI JOGÁSZ VÉLEMÉNYE

Tekintettel arra, hogy az egyesület beadványának elkészítésében professzor úr is közreműködött, valamint az Emberi Jogok Európai Bírósága döntését is megismerettük vele, egyértelműen azt fogalmazta meg, hogy ambivalens véleménye alakult ki! Nem állította, hogy a döntés részlehajló, de azt sem mondta, hogy nem az! Negatívumként említette, hogy az EJEB nem lépett fel határozottabban a tömeges beadványokkal szemben. Azt is hibaként említette, hogy az EJEB nem szólította fel határozottabban a "sértetteket", hogy egyénileg ne küldejenek beadványt! Úgy fogalmazott, hogy az együttműködés hiánya megszülte gonosz gyernekét! Welden professzor két költői kérdést tett fel!

  • Átolvasta vagy átnézte valaki a sok ezer beadványt? És ki, milyen szempontok alapján választotta ki az úgynevezett "pilot" ügyeket?
  • Észlelték-e, vagy akarták-e észlelni, hogy a beadványok tartalma különböző, eltérő, más tartalmú?
  • Egy ilyen társadalmi réteget érintő ügyben az ECHR (EJEB) nem győződik meg a vitatott jogszabály megalkotásának indokoltságáról, a kormány által hivatkozott "kimentési okról"?

DR. WINIEFRED GOLDEL PHD. EGYETEMI DOCENS VÉLEMÉNYE

Szakértőnk úgy vélte, hogy meglehetősen meglepő az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése. Szerinte nagy hiba volt, hogy nem tudták, vagy nem akarták a magyarországi érdekvédelmi szerveződések összefogni, a tevékenyégüket koordinálni! Immár többedszer megfogalmazta, hogy a mi egyesületünk együttműködésre törekvése jó volt, a bedványunk tartalma részletes és mindenre kiterjedő volt. Negatív véleménnyel volt azonban azokról a szerveződésekről akik felszólították a "sértetteket, hogy egyénileg küldejenek beadványt Strasbourba! Hatalmas dilettantizmus - fogalmazott -, ami felveti akár a szándékosságot is! Tehát úgy véli, hogy hatalmas hiba volt a magyar érdekvédeli egyesületek, vagy a szóbanforgó kérdéssel foglalkozó szerveződések, szakszervezetek részéről, hogy nem voltak hajlandóak az együttműködésre!

Ez az érthetetlen önmegvalósítási vágy, egyéni sikerre, vagy talán szándékos zavarkeltésre törekvés mindenképpen elgondolkodtató! Amit még megfogalmazott, hogy igazi önkritikát pedig nem is gyakorolt ezen szervezetek közül egy sem! A KNOÉ-t felesősnek kikiáltó tájékozatlan emberek, a KNOÉ-t ért alaptalan kritikák vonatkozásában pedig annyit mondott: "Sajnálatosan az emberi természet mindenhol ilyen, de a magyar emberek vonatkozásában talán kicsit intenzívebb! Úgy fogalmazott dr. Goldel, hogy hihetetlen felelőtlenség, tájékozatlanul, tények ismerete nélkül véleményt megfogalmazni!