2013. MÁRCIUS 20., SZERDA 20:18

A Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációjának közleménye (1. rész)

Tabajdi Csaba: Európa kiáll minden jogfosztott magyar állampolgár mellett! Göncz Kinga: jogorvoslatot érdemelnek a visszamenőleges törvénykezés áldozatai

Brüsszel, 2013. március 20. - "Az Európai Parlament kiáll a magyar állampolgárok jogai és méltósága mellett a fideszi jogsértéssel szemben." – értékelték az MSZP EP-képviselői, Tabajdi Csaba, és Göncz Kinga az Európai Parlament Petíciós Bizottságának mai döntését. A szocialista delegációvezető javaslatára a bizottság hivatalos álláspontot kér a magyar kormánytól és az Európai Bizottságtól a nyugdíjjogosultságuktól visszamenőlegesen megfosztott korkedvezményes nyugdíjasok ügyében. A Petíciós Bizottság emellett felszólította az Európai Bizottságot, hogy az alapvető jogok, a tisztességes jogorvoslathoz és emberi méltósághoz való jog szempontjából is vizsgálja meg a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Egyesülete (KNOE) és a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom beadványát. Egy későbbi időpontban tovább folyik a vita Brüsszelben az ügyről.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság először kötelezettségszegési eljárás keretében, majd az Európai Bíróságon támadta meg a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának csökkentését – sikerrel.

Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

A Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációjának közleménye (2. rész)

Tabajdi Csaba: Európa kiáll minden jogfosztott magyar állampolgár mellett! Göncz Kinga: jogorvoslatot érdemelnek a visszamenőleges törvénykezés áldozatai

"A jogi helyzet pontosan ugyanaz, annak társadalmi hátterében viszont most 43 ezer korkedvezményes nyugdíjas áll. Az Európában elfogadhatatlan visszamenőleges jogalkotás áldozatainak jogorvoslati lehetőségük sincsen, pedig ezt a jogot az Európai Unió alapértékeit rögzítő Alapjogi Charta 47. cikke is tartalmazza. A magyar kormány elvette a haza szolgálatára felesküdött, az életveszélyes és nehéz munkakörülmények között dolgozó magyar állampolgárok jogbiztonságát és megsértette emberi méltóságukat, amikor ingyenélőként, haszonlesőként kriminalizálta őket. Az Európai Bizottság nem teheti meg, hogy nem foglalkozik az alapvető jogaiktól, szerzett jogaiktól megfosztott magyar állampolgárok problémáival! Nem lehet bürokratikus érvek mögé bújni akkor, amikor emberi sorsokról van szó!" – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja