2012. OKTÓBER 16., KEDD 13:38

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)

Az ombudsman a nyugdíjazott vasúti dolgozók ingyenes utazási igazolványának visszavonásáról

A MÁV-START Zrt. jogsértően vonta vissza az ingyenes utazásra jogosító igazolványát annak a panaszosnak, aki 35 évig volt szolgálati jogviszonyban a MÁV Zrt-nél, majd annak egyik jogutód vállalatától ment nyugdíjba – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

A panaszos 1969-ben kezdett el a MÁV-nál dolgozni, 2004-ben tevékenység-kihelyezéssel, a munkáltatók közötti jogutódlással áthelyezték a MÁV Ingatlankezelő Kft-hez. Munkaköre ugyanaz maradt, csak a munkáltató változott, mivel a MÁV Rt. a karbantartói feladatok elvégzését az Ingatlankezelő Kft-nek adta át és erről együttműködési megállapodást is kötöttek. 2009-ben, 40 éves munkaviszony után a panaszos korkedvezményes nyugdíjba vonult és megkapta a visszavonásig érvényes, díjtalan utazásra jogosító igazolványt. 2012 januárjában azonban megállapították, hogy az utazási igazolványra nem jogosult, ezért – az egyes vasúti utazási kedvezményekről szóló rendeletre hivatkozva – visszavonták azt.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy az eljárás sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot. A vasúti közlekedésről szóló törvény ugyanis rendelkezik az országos, térségi vagy elővárosi vasúti személyszállítási közszolgáltatást végző, valamint az országos vasúti pályahálózatot működtető vasúti társaság munkavállalóit, volt munkavállalóit, és igényjogosult hozzátartozóit megillető utazási kedvezményekről.

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala