TISZTELT TAGJAINK!

Dr. Tabajdi Csaba elintézte, hogy elnökünk beülhessen a petíciós bizottság ülésére és tapasztalatokat gyűjthessen!

EU Petíciós Bizottságának Elnöksége. David Lowe titkár és Erminia Mazzoni elnök. A bizottsági ülésterem és a résztvevők. Az ülést követően David Lowe személyesen folytatott beszélgetést Kuti Lászlóval! A megbeszélés végén csoportkép készült. Elnökünk részletes, mindenre kiterjedő tájékoztatást adott a kialakult helyzetről. Nagyjából megismételte ugyanazt, melyet dr. Török Éva asszonynak elmondott. Egy írásos anyagot is átadott a főtitkár úrnak, mely a korábban már benyújtott petíciót kiegészítette, újabb ismertté vált negatív joghatásokkal. Ilyen pl. a temetés, mely ellentétben a nyugdíjasokkal a "járandóságosoknak nem mindenhol jár", mindenhol másképp állnak hozzá, ugyanis a jogszabályok erről sem rendelkeznek! Ezt az anyagot díszes kötésben adta át Kuti úr, dr. Tabajdi Csaba delegációvezető jelenlétében David Lowe-nak, az Európai Parlament Petíciós Bizottsága titkárságvezetőjének. dr. Tabajdi úr az aktuson kihangsúlyozta: ma Magyarországon nincsen fórum, ahol a szolgálati nyugdíjasok visszakövetelhetnék jogos járandóságaikat, hiszen nincsen fellebbezési lehetőségük a jogsértő törvény ellen. Az üggyel ezért az Európai Parlamentnek kell majd foglalkoznia. "Az Európai Bíróság a bírák nyugdíjkorhatárát érintő döntésével egyszer s mindenkorra véget ért az a korszak, amikor az Orbán-kormány megalázó és jogsértő döntéseit a "nyugdíjrendszer átalakítása" címszó mögé lehetett bújtatni. A bírák után most a szolgálati nyugdíjasok következnek! A visszamenőleges törvénykezés következtében sokan kerültek teljes létbizonytalanságba a rokkantnyugdíjasok körében, akiknek a problémája azonnali megoldást igényel!"

A delegációvezető Egyesületünk által benyújtott, és kiegészített petícióról beszélve aláhúzta, hogy a szolgálati nyugdíjak megszüntetésével a kormány jogtalanul vont el a kedvezményezettektől korábban számukra megítélt nyugdíjakat. Azok járadékká minősítésével pedig a megszüntetés lehetőségét is megteremtette. "A korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók munkaképes korukban nem kaptak meg olyan juttatásokat, kedvezményeket, amelyek a többi munkavállalónak jártak. Sokan közülük veszélyes, egészségtelen munkakörülmények között dolgoztak. A korkedvezményes nyugdíjba vonulás ezt kompenzálta. Az Orbán-kormány döntése ezért egyértelműen diszkriminatív, ráadásul visszamenőlegesen módosít munkaszerződéseket." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, hozzátéve: az Európai Unió nem ismeri a visszamenőleges törvénykezés fogalmát, és határozottan fel fog lépni a szerzett jogok elvétele ellen.

David Lowe úr megértette elnökünk és Tabajdi úr által elmondottakat, azzal egyet is értett és megígérte, hogy a maga részéről mindent elkövet, hogy az Európai Parlament még az idén, de legkésőbb 2013. januárjában napirendre tűzze ügyünket. A Brüsszeli látogatást nagy előrelépésnek, komoly eredménynek értékelhetjük. Elnökünk mindkét fórumon feltette a kérdést, hogy minek köszönhető, hogy az Európai Unió intézményeinek nincsenek helytálló információi a vonatkozó jogszabályról, azt tagállami belső ügynek, és uniós jogot nem sértő intézkedésnek tekintették. A válasz egyértelmű volt, a magyar kormányzati tájékoztatás, az Unió rendelkezésére bocsátott hivatalos dokumentumok azt sugallták, hogy nem történt közösségi jog sértés. Csak az érintettek "fújták fel az ügyet!" Tevékenységünk eredményeként kezd világossá válni, hogy mi is történt. Ezért gondoljuk nagy áttörésnek és komoly eredménynek, amit sikerült elérnünk! Mint ahogy, már többször megfogalmaztuk, "nem adjuk fel"!

Amennyiben sikerül az Európai Parlament ülése elé vinni az ügyet, a bírák nyugdíjazási ügyéhez hasonlóan gyorsan rendeződhet az ügyünk!

A KNOÉ vezetősége 2012. október 3.