2012. JÚNIUS 1., PÉNTEK 11:22

LMP: Hány korkedvezményes nyugdíjba vonult rendőr kérte visszavételét?

Az LMP írásbeli kérdéssel fordult a napokban a belügyminiszterhez, hogy megtudja május elsejéig hány korkedvezményes nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozó kérte, hogy újból szolgálatba állhasson. Pintér Sándor a nyugállományú rendőrök visszahívásával akarta orvosolni a rendőrhiányt. A Lehet Más a Politika szerint azonban a közösségi rendőrség és a hazájukat védő egyenruhások megbecsülése és tisztelete lehet csak a megoldás.

Az LMP írásbeli kérdésben fordult a belügyminiszterhez, hogy több a nyugállományba vonult rendvédelmi dolgozókra vonatkozó kérdésben végre mindenki tisztán láthasson. A párt azt szeretné megtudni Pintér Sándortól, hogy hányan és milyen szakterületekre kerültek vissza a nyugdíjból, ez eddig mennyibe került a minisztériumnak, illetve milyen beosztást kaphatnak a visszavett rendőrök. Ezeken kívül még egy fontos kérdésben várja a Lehet Más a Politika a miniszter válaszát: mekkora havonta az állam bevétele abból, hogy tizenhat százalékos adót szabott ki a korkedvezménnyel nyugdíjba vonultak járandóságára.

Az LMP már többször hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas rendőrállomány a tizenhat százalékos adó és más kényszerítő intézkedések miatt nem fog több ezres számban újra jelentkezni a szolgálatra. Az országos, különösen a vidéki kapitányságok rendőrhiányát nem ilyen lépések fogják megoldani. A mai túlpolitizált és túlbürokratizált rendőrségnek egy teljes átalakításra, a politikusoknak pedig szemléletváltásra van szüksége a rendvédelmi dolgozókkal kapcsolatban.

Pintér Sándor hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy két hét alatt rendet csinál az országban. Ez, azóta sem történt meg, a kormány cserbenhagyta a védelemre vágyó embereket és a rendőröket is. A kormány az elmúlt két évben többször használta kampánycélokra a korkedvezményes nyugdíjasokat, az LMP azonban minden alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy csak politikai hecckampányról van szó.

Dorosz Dávid,
LMP parlamenti frakciója
a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja