2011. SZEPTEMBER 27., KEDD 08:57

Fogytán a türelem!

A magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításán túl, az őszre ígért sarkalatos törvényeken innen egyre égetőbb a kérdés: mi lesz a nyugdíjrendszerrel? Úgy tűnik, a kormánynak szép szavak vannak a tarsolyában, valódi elképzelése azonban nincs.

Ne arra figyeljünk, amit a megválasztása érdekében mond, hanem a tetteire – hangoztatta még ellenzékben Orbán Viktor. A Fidesz-KDNP-kormány vezetője ma feltétlen támogatásáról biztosította a magyar nyugdíjasokat. A baj csak az, hogy az elmúlt másfél év után ezt már senki nem hiszi el.

Itt van például a korkedvezményes nyugdíjak ügye. Lázár János és Balsai István májusban még azt mondták, a kedvezmények utólagos elvétele csak a rendőrökre, határőrökre vonatkozik, a bányászokra, vegyészekre, egyéb ipari alkalmazottakra nem. Ehhez képest most úgy tűnik – legalábbis a napvilágra jutott sajtóinformációk erről szólnak – hogy a civil szakmák képviselőinek szolgálati nyugdíja is teljesen megszűnik.

Ha ez igaz, akkor Lázár Jánosnak is komoly problémái vannak a szavai és a tettei összhangba hozásával, kevésbé finoman szólva: az igazmondással. Ezért is lenne fontos, hogy a rokkantnyugdíjasokkal együtt legkevesebb félmillió magyar embert érintő változtatásokról ne csak a sajtóból értesülhessenek az érintettek.

Így azért, hogy az Országgyűlés és a közvélemény végre hiteles forrásból kapjon információt arról, mit tervez a kormány a nyugdíjrendszerrel, interpellációval fordultam Cséfalvay Zoltánhoz, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárához.

Szomorú, hogy a kormány képviselője nem tudott/akart egyetlen konkrét kormányzati elképzelésről sem tájékoztatást adni. Így továbbra is talány, miként kívánja a nyugdíjrendszert átalakítani a Fidesz. Valóban húsz százalékkal csökkennek a nyugdíjak az új rendszerben? Ki lesz jogosult alapnyugdíjra és ki nem? Mi lesz azokkal, akik nem szereztek elegendő szolgálati időt? Mikor lesz döntés a korhatár előtti ellátásokról?

Szomorú, hogy a tegnapi felszólalás után még az sem világos, egyáltalán melyik minisztérium felel az őszi sarkalatos törvényekben is rögzíteni tervezett törvényjavaslatok kidolgozásáért, hiszen Cséfalvay Zoltán ismét türelmet kért a választóktól.

A türelem azonban fogytán.

Pál Béla,
országgyűlési képviselő MSZP