2011. AUGUSZTUS 2., KEDD 16:23

Egy közveszélyes politika eredménye

Harmincöt milliárd forintos elvonás a Belügyminisztériumtól, több mint két és félmilliárd forint lejárt tartozás a rendvédelmi szerveknél, vészesen romló bűnözési helyzet, fokozódó társadalmi feszültségek. Íme címszavakban a Fidesz-KDNP-kormány közveszélyes közrendvédelmi politikájának eredménye .

Két hét alatt rendet teszünk az országban! Ki ne emlékezne a Fidesz, és hű fegyverhordozója, a KDNP legnagyobb választási ígéretére? A három csapás törvénytől a közbiztonsági problémák egy csapásra történő megoldását váró Orbán-kormány az elmúlt egy évben látványosan bizonyította: pusztán a szabályok szigorításával, valamint folyamatos forráselvonással, a rendvédelmi állomány erkölcsi és anyagi ellehetetlenítésével csak rontani lehet a bűnügyi statisztikákon.

ITT AZ IDŐ kimondani: a Fidesz-KDNP-kormány nemcsak a gazdaság, a bűnüldözés területén is kudarcot vallott. Mint a Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett statisztikák mutatják, a kormányváltás óta nem hogy nem javult, de inkább romlott a közbiztonság helyzete Magyarországon. A vagyon elleni bűncselekmények száma éppúgy emelkedett, mint felderítetlenül maradt bűncselekményeké.

Persze nincs mit csodálkozni ezen akkor, amikor a kormány azt képzeli, hogy három csapással egy csapásra megoldható minden közbiztonsággal kapcsolatos probléma, ráadásul úgy, hogy közben a rendőri szerveket, a rendvédelemben dolgozókat mind anyagilag (minisztériumi elvonások, korkedvezményes nyugdíj visszamenőleges megvonása), mind erkölcsileg (semmisségi törvény) ellehetetlenítik. Emlékeztetőül: az év eleji minisztériumi költségvetési elvonások legnagyobb vesztese a Belügyminisztérium lett a maga 35 milliárd forintos zárolásával, ebből 20 milliárd forint a rendőrséget sújtja.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a rendvédelmi szervek erkölcsi és anyagi feltételrendszerének további erodálását, a rendvédelmi dolgozók létbizonytalanságba taszítását, különben a társadalomban már régóta tapintható és ma már statisztikailag is kimutatható bűnügyi bomba robbanása elkerülhetetlenné válik.

Iváncsik Imre
országgyűlési képviselő
az MSZP-frakció Biztonságpolitikai kabintejének vezetője