2011. JÚLIUS 21., CSÜTÖRTÖK 15:36

A Fidesznek fogalma sincs a családbarát kifejezés értelméről

Az a párt, amelyik a lakosság 80 százalékát hátrányosan érintő adórendszert vezet be, amely elrabolja a családok biztonságát jelentő magánnyugdíj megtakarításait, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat zárat be, leszállítja a gyermekek jövőjét biztosító kötelező oktatást 16 évre, felére csökkenti az egyetemi oktatás állami támogatását, a gyermekvállalókat zsarolással fenntartott hátrányos munkafeltételekkel bizonytalanítja el, szerzett jogaikat, tiltakozási lehetőségeiket és még számtalan létbiztonsági feltételt kurtít semmiképpen nem mondhatja családbarátnak magát. A legszebb, hogy még van képe a Fidesznek családbarátnak nevezni magát, miközben a 2012-es költségvetés tervezetében újabb terheket rak a családok, az átlagos és alacsony keresetűek hátára.

Tegnap jelent meg a hír, hogy 10 százalékkal kevesebb gyermek született idén, mint egy évvel ezelőtt, de ezen nem segíteni akar a kormány. Most még a szociális és családtámogatási rendszerből is kivonnak 19 milliárdot, ami mindenről, csak nem családbarát szemléletről árulkodik. Nem ezt ígérték.

Az amúgy is nehéz helyzetben lévő egészségügytől 93 milliárdot terveznek elvonni, márpedig hogy vállaljunk gyereket, ha a csecsemőhalandóság az elmúlt egy évben 1 százalékkal nőtt, orvosok, ápolónők akarják elhagyni a pályát, az országot? Nem elvonást ígértek.

A lakásépítési támogatásoknál fokozatosan 20 százalékkal csökkentik a keretet, amit a Fidesz frakciója támogat, miközben családbarátnak meri nevezni magát. Nem ezt ígérték.

A szocialisták idejében 8 órás munka mellett is járt a GYES a kismamáknak, de most ezt is elvették.

A munkaerő piaci alapból is kivonna a Fidesz 54 milliárdot, csak hogy minél ”jobb” legyen a munkahelyüket elvesztett, állástalanná vált embereknek, akik gyereket szeretnének vállalni. Az ígért egymillió munkahelynek pedig csak hűlt helyét látni.

Aki pedig a nagyszülőkre támaszkodva vállalna gyereket, az nagyot téved, hiszen a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjakat megszünteti a kormány, a rokkantnyugdíjakat szociális juttatássá ”átalakítva” akarja fokozatosan leértékelni, míg a korhatárt elért nyugdíjasokat az éveken át letagadott svéd modellel fosztja ki. Nem ezt ígérték Schmitt Pálék.

Amennyiben ez a Fidesz családbarát politikája, akkor milyen lehet azokkal, akiket nem támogat? A Fidesz által ”támogatott” család pedig ma fúr három lukat a nadrágszíjon és fogalma sincs, milyen jövőt tud garantálni cseperedő gyermekeinek. A magyar nemzet pedig csak fogy, fogy, fogy

Az MSZP nevében felszólítjuk a kormányt, hogy fejezze be a családokat megnyomorító politikáját, mely eddig csak csökkenő béreket és növekvő árakat hozott! Ne elvegyenek a családoktól, a nyugdíjas nagyszülőktől, az egészségügyből, az oktatásból és a dolgozók béréből, hanem többet adjanak, ahogyan ígérték is. A forrást is azonnal visszapótolhatják, ha elfogadják az MSZP által benyújtott igazságosabb közteherviselést biztosító adótörvényt.

Komjáthi Imre,
az MSZP Országos Választmányának tagja