2011. MÁRCIUS 16., SZERDA 16:48

Orbán Viktor és a Fidesz kisemmizi a kétkezi
munkásokat, megszünteti a bányászjárandóságokat

A mai napon ismét kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek van bátorsága rossz döntéseket hozni, de nincs bátorsága kiállni és elismerni hibáját. Tatabánya MSZP-s országgyűlési képviselőjeként sértő az itt élő bányászok számára, hogy a kormány feje nem mert személyesen válaszolni, hanem csak üzent az állami cégeknél dolgozó, nehéz fizikai munkát végző kétkezi munkásoknak. A miniszterelnök szerint nem jár nekik az évtizedek alatt kiérdemelt végkielégítés, mert kormánya erkölcstelennek tartja megszerzésének módját.

Orbán Viktor, a munkát szavakban oly nagyra tartó miniszterelnökünk úgy gondolja, hogy ma Magyarországon állami alkalmazásban lévő munkás, csak erkölcstelen módon juthat nagyobb összeghez.

A Fidesz igazságtalan 98 százalékos adója miatt most éppen a VÉRT Zrt. volt munkásai, márkushegyi bányászokat és a bokodi erőműben dolgozókat éri elviselhetetlen kár. Több mint kétszáz, évtizedeken át keményen dolgozó magyar ember családját, egzisztenciáját veszélyeztetik. Ugyanis, az előző években elbocsájtott, dolgozóknak a törvény alapján vissza kell fizetniük a 30-40 év munkaviszony jogán megszerzett, a kollektív szerződésük alapján járó végkielégítéseik és egyéb járandóságaik 98 százalékát. Annak ellenére, hogy ez nekik a kollektív szerződés alapján járt.

Idén újabb 200 fős csoportos leépítést hajtanak végre a VÉRT Rt.-nél, így ez a sors várhat rájuk is. Helyzetük teljesen reménytelen lesz, ha - ahogy az Orbán csomagból sejlik - elveszik tőlük a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét és a munkakeresési támogatás nagy részét is.

Tényleg erkölcstelen az Orbán-kormány szerint egy tisztességesen dolgozó bányász?

Azt várjuk a kormánytól, hogy tartsa meg a kedvezményes bányásznyugdíjat, és módosítsák úgy a különadóról szóló jogszabályt, hogy a fizikai dolgozókat ne tegye tönkre ez a visszamenőleges sarc.

Nagyon beszédes, miként szavaztak az államtitkári válaszról a megye fideszes politikusai. Röviden: sunyi módon.

Lássuk:

  • Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz) jelen van, de nem szavazott
  • Meggyes Tamás (Fidesz) igen
  • Bencsik János (Fidesz) tartózkodott
  • Schmidt Csaba (Fidesz) nem szavazott (Sumák módon kihúzta a kártyáját (?), minden esetre ott láttuk a teremben.)
  • Dr. Völner Pál (Fidesz) igen
  • Kontur Pál (Fidesz) jelen van, de nem szavazott
  • Dr. Molnár Attila (Fidesz) igen

Ez a szavazás annyit jelent, hogy egyik fideszes sem mert a kormány ellen szavazni. Inkább szavaztak a körzetükben élő, netán rájuk szavazott, de most megsarcolt melósok ellen. Ne vezessen félre senkit Bencsik János tartózkodása sem. Neki kormánytagként kiemelt felelőssége van ebben az ügyben. Egy szem tartózkodással nem oldott meg semmit. Amennyiben elveszik a bányásznyugdíjakat, abban neki kiemelt felelőssége lesz.

Lukács Zoltán,
országgyűlési képviselő MSZP